Wednesday, February 25, 2009

Hidup Atau Mati?

korang sebagai umat islam, mesti tau cerita pasal isra' mi'raj betul?
dimana nabi s.a.w naik ke lagit ketujuh dan naik terus bertemu Allah.
sepanjang perjalanan mcm² yg jadi, berhenti dulu di al-Aqsa, dibawa menaiki bura', melihat syurga dan neraka.
betul?

dan di dalam Quran tertulis, semasa nabi melihat syurga dan neraka, nabi melihat bagaimana nasib² manusia yang ada di dalam nya. ade yang sedang di seksa di dalam neraka, mcm² laa seksaan nya. takut jgk kalau difikir²kan.. ade pula bahagia dia di syurga, indah sungguh bila difikir²kan(walaupn kadang² xdapat dibayangkan).
KEJAP²!

dah ade orang kt syurga dan neraka? aneh. bukankah Allah telah berjanji, yang mula² sekali akan masuk ke syurga adalah nabi Muhammad s.a.w.
dia yang akan masuk dulu. itu janji tuhan. semasa isra' mi'raj, nabi masih hidup, belum lg menempuh alam barzakhnya, belum lg melalui hari kebangkitan, belum lagi ditimbang amalan.. kan?
kalau dah ade orang kt dalam syurga, macam mana die boleh jln dulu sebelum nabi? adakah Allah mungkir janji? Tidak.. Tidak.. dan Tidak.. mustahil!

atau mungkin kah masa sebenarnya hanyalah persepsi kita sahaja? mungkinkah masa sebenarnya tidak wujud? atau mungkin juga masa hanyalah satu titik yang mana semua masa (past,present and future) sedang berlaku serentak?

mungkin jugak kan? sekaligus menjelaskan konsep takdir. yang mana takdir kita Allah dah tentukan sebelum kita lahir. konsep nie mmg tepat kalau kita andaikan masa itu tidak wujud.
yang mana semasa kita lahir, sebenarnya kita sedang mati, ketika itu juga kita sedang menerima balasan di alam barzakh, ketika yang sama kita ditimbang amalan di padang mahsyar, dan ketika itu juga kita sedang meniti titian sirat, dan ketika itu, ketika kita di lahirkan ke dunia itu, sebenarnya kita sudah di syurga(atau neraka nauzubillah). betul?
bermakna, kita sekarang sudah mati? atau masih hidup?
dan xperlulah kita berjalan laju ke sana, kita semua sudah pn disana.. =)
aku rase cukup sampai sini jer kot.
byk sangat input kang korang bosan dan xpaham.
fikir²kan..~
Here's a toast to the dead already, and hurrah for the next to die.

2 comments:

sumere aka syami said...

pergh!!! tak terjangkau akal fikiranku..

Robert said...

verily in this are sign for people of learning!


Holy Quran 30:22

jangan biarkan akal kita berhenti berfikir..
=)