Wednesday, March 25, 2009

Halal Haram Hidup Di Dunia

uitm pahang arie tue ade buat festival Kristal. ade laa mcm jom heboh sikit enn. boley laa buat entertainment kt J town yang bapak bosan nie. aku pegi laa usya² kedai² yang ade kt situ.
ade booth HPA tyme tue. aku mule² buat mcm xlayan jer enn. dah tue ade plak brader depan booth tue ckp singgah lah tengok sakit pakai tapak tangan.
wah! macam menarik enn?
aku pn pegi laa beratur. haha. sumpah lame doe beratur. goyang² jugak la kepala lutut. sambil² tue kt booth tue pasang laa yang pasal gaza. boikot Israel laa konon nyer enn. aku xnak comment pasal tue. aku dah tulis pn 1 post khas pasal point tue.
point aku skarang nie ialah, brader² kt situ mcm² la promote product HPA nie enn. halal lah, baik untuk kesihatan lah, buang toksin lah, buang racun lah, mcm² lagi lah. aku pn layan kan jer laa enn sbb aku product HPA nie aku layan kopi Radix jer beb. mai sechewen.
aku sebenarnya agak musykil la enn. brader² kt situ ckp, kebanyakan consumer goods yang kita guna sekarang adalah haram. siap die tunjuk buku list barang² yang haram dan diragui ke-halal-an die. aku malas nk cakap point aku masa tue sebab aku takot nampak mcm kurang ajar, tp, hukum mengharamkan yang halal ape? murtad bro!
jangan sebab terlalu taksub dengan boikot memboikot, barang halal yang di produce orang luar di haram kan. Jakim masih lagi bagi green light cop halal kt brg² tue. kau nie jabatan mane plak nk haramkan?
soal ragu atau tidak tue tolak tepi dulu. kita duduk kt Malaysia. cop halal Jakim kluarkan. kalau barang tue haram tapi Jakim pegi halal kan, diorang tanggung la.
ya, mencari yang halal itu wajib, cari yang ade logo halal la. kan?
ini hanyalah pandangan remaja bodoh!

No comments: