Friday, July 10, 2009

PPSMI dimansuhkan?

ahh lame betol aku xdapat masa nk update blog nie rase nyer. yer la menumpang rumah orang nie kan, xkan maen suke² jer nk guna broadband. nak kene tunggu abes satu family die dah guna baru aku boleh guna. hehe. so entri kali nie aku nk buat pendek jer sebenarnya.
PPSMI DIMANSUHKAN! aku hampa gile dengar berita nie. sebab aku hampa boleh laa korang bace kt post aku yang terdahulu. PPSMI
aku baca Berita Harian hari tue, antara sebab di mansuhkan adalah sebahagian cikgu² kt skolah nie xlepas tahap profisiensi ujian bahasa inggeris. malu! Malaysia. malu!
tenaga pengajar kita lemah bahasa inggeris adalah kenyataan yang cukup memalukan negara aku rase.
kalau cikgu kencing berdiri
anak murid kencing berlari

6 comments:

Anonymous said...

Nk blaja bhs omputih g US!! terer english x smtinya maju.. x reti english x sestinya kuno..

Robert said...

sekurang kurangnya xmudah orang nk pijak kepala orang melayu kalau dah pandai sikit nk berbual dalam english.
karang orang kutuk bangsa sendiri pn kita xpaham. ape cerita?

orang cina, orang india dah 3-4 bahasa dorang kuasai. orang melayu nk harap bahasa melayu dgn jawa jer?
sampai bila lan? bukak lah minda tue sikit.
bukan suruh sembah orang putih pn.
senang kita nk ckp pasal jepun lah perancis lah. xyah guna english pn boleh. itu negara bukan tandingan kita lan. kita dengan singapore yg kemetot tue pn takut. lagi nk berlagak? pegey raaahh..

Anonymous said...

Yelaa.. tp nk blaja math ng sains dlm BM pn ader bdk2 yg tercungap2 lg.. klu blaja gune BI.. x ke ramai yg kantoi?? pas2 x lpas nk smbg study..

Robert said...

awal² mmg laa susah..
lame² ok laa tue..
lagi pn kita merosakkan bahasa melayu kalau mengajar math dan science dalam bm.
berapa banyak istilah science yang kita ambik bulat² bahasa inggeris?
haa lu pikir laa sendiri..

HambaMaya said...

sebenarnya ada cara dia.. kalau buat sekolah peralihan pun takper sebenarnya kalau betul-betul.. budak-budak aliran agama yang terpaksa baca kitab dalam bahasa arab untuk subjek syariah, ulum hadis, dll.. diorang terpaksa habiskan satu tahun untuk belajar arab jer kalau tak, tak boleh.. bukan takat kena paham tapi sampai tahap boleh cakap.. kalau betul untuk perkasakan budak2 ni, cubalah la buat kelas peralihan dulu.. powerkan diorang dalam bahasa inggeris.. baru fokuskan pada subjek.. itulah pasal..

Robert said...

erm mungkin idea yanbg bagus.
tp still kalau kita tgk balik
science lebih sesuai di ajar dalam bahasa inggeris.
rosak bm kita buat ngajar science nie.