Wednesday, September 23, 2009

sunat? khatan? potong? gua sudah, ok!

banyak juga rancangan TV yang aku tonton 2-3 hari nie. maklumlah beraya kat kampong, Maxis xde coverage, brokbeng lagilah jauh jubur dari mangkuk bowl, nak tgk wayang xboley, town pn alahai.. so TV jer laa peneman duka dan lara. hehe. so aku byk tgk rakaman2 solat2 jemaah dari luar negara, dan untuk seketika aku jadik terpikir.

masjid2, surau2, musolla2, dan kawasan2 yang sama waktu dengannya kt Malaysia nie, siapa yang cakap kanak2 yang belom 'potong' kene smayang blakang lelaki yang akil baligh? siapa yang tetapkan kedudukan di dalam saf solat tue? guna dalil aper? adakah ianya mengikot mazhab Shafie, atau..

sbb aku nampak kt luar, kanak2 siap smayang saf pertama. itu buat aku terpikir scene di sini (or maybe masjid tempat aku dan kampong aku dan beberapa masjid n surau yang aku pernah pergi jer). bayangkan kalau seorang bapak solat di saf pertama, masjid penuh (which is 'rare' nowadays in here), anak die nak kene tinggal kt blakang ker? kalau hilang caner? "Dimana Sharlinie" pulak? macam tue? pelik perangai lu orang.

satu lagi, antara sultan dan orang di kiri dan kanan dia, apsal xrapat? bukan kah di dalam jemaah dirapatkan saf?
ini adalah pemikiran seorang penulis bodoh.

4 comments:

Anonymous said...

anyway robert... luckily kampong ak ader coverage for all.. ahahaha!! selamat ari rye maaf zahir batin... jmputlaa dtg umah.. hehehehe....

Robert said...

ade duet raya x?
kalau xde, leceh.
hehe..

miss nadya omar said...

woi..bila nk hupdate blog ko ni,,

Robert said...

ahh kemalasan..
hahahaha..
idea dan material xsampai2 lg..
c(=